Siirry pääsisältöön

Ulf Stark & Linda Bondestam: Ennen näkymättömiä eläimiä

Seisovat rannalla rivissä
varpaat märissä kivissä
Ikiodottajat.
Ne ovat oottaneet iät ja ajat
että jostain tulisi JOTAIN.

Yksi viime vuoden värikkäimmistä, sympaattisimmista ja hupsuimmista lastenkirjoista on ehdottomasti Ulf Starkin kirjoittama (Liisa Ryömän suomentama) ja Linda Bondestamin kuvittama Ennen näkymättömiä eläimiä. Runokirja esittelee toinen toistaan ihmeellisempiä ja mielikuvituksellisempia olentoja, otuksia ja öttimöntiäisiä, karvaturreja, hirviöitä, Hämyjä, Hyssyjä ja Kätkölumouksia.

Linda Bondestam on ehdottomasti yksi suosikkikuvittajistani mitä lastenkirjoihin tulee. Tämäkin kirja on täynnä kirkkaita ja yllättäviä värejä, kollaasimaisesti rakennettuja aukeamia täynnä yksityiskohtia sekä ilmeikkäitä, mitä erikoisempia hahmoja.

Omia suosikkejani otusten joukossa olivat mm. nämä pikkuruiset "Samiskaiset", jotka elelevät punertavassa lammessa ja ovat niin samanlaisia, että Kun ne koettavat sanoa "eri", niin siitäkin tulee "sama". 

Osa runoista on melkein nonsensen puolelle menevää höpsötystä ja riemukasta kielellä leikittelyä. Osa on hassuja ja sympaattisia, osa jopa yllättävän synkkiä. Kuolemaakin käsitellään:

"Kuinkala" kiipeää puuhun ja kuuluttaa: Kuinka suuri on maailma, kuinka äkkiä päättyy elämä! Mikä sitten eteen? - No se sukeltaa takaisin veteen. Kuvassa Kuinkalan sukellus onkin päättymässä ketun suuhun.

Kirjan otukset ovat ilosta lirkuttelevia, maailmaa ihmetteleviä ja elämäniloisia, mutta myös ujoja, yksinäisiä ja surullisia.


Yllätyin siitä, miten innoissaan 4-vuotiaskin oli kirjasta. Vaikka osa runoista oli vielä hieman liian abstrakteja hänelle, osa sai hänet nauramaan ääneen. Tutkimme yhdessä värikkäiden kuvien yllättäviä yksityiskohtia ja ihmettelimme, miten hassuja ja outoja otukset olivat.


Tyttären ehdoton suosikki oli "Könttökinttu", torakoita ja tarakoita syövä, luurankojalkainen örmykkä, joka juo omia kyynelkarpaloitaan ja päälle röyhtäisee.


Ulf Stark ja Linda Bondestam esittelivät kirjaansa Helsingin kirjamessuilla viime syksynä. Bondestam kertoi mm. miten vaikeaa osa hahmoista oli kuvitella ja piirtää, esim. "Moksiskaani" ei vain ottanut muodostuakseen. Lopullinen hahmo onkin vain pikkuruinen siluetti taivaanrannassa ja lukija saa itse kuvitella, miltä se näyttää:


Ulf Stark & Linda Bondestam kirjamessuilla 2016
Ennen näkymättömiä eläimiä on runsas ja mielikuvituksellinen, täynnä värien loistoa, arvoituksellisuutta ja ihmeellisiä olentoja. Mikä parasta, tätä kirjaa lukiessa on päästy käyttämään aivan erityistä kirjanmerkkiä: Bondestamin tyttärelleni kirjamessuilla piirtämää pientä otuskorttia. :)


Kirja oli Ruotsissa August-palkintoehdokkaana. Sitä on luettu myös mm. Värikäs päivä Lastenkirjablogissa ja Viihdevintiöissä.


Ulf Stark & Linda Bondestam: Ennen näkymättömiä eläimiä. Teos. 2016. 56 sivua.
Ruotsinkielinen alkuteos: Djur som ingen sett
Suomentaja: Liisa Ryömä

Teos: Ennen näkymättömiä eläimiä
Teos: Ulf Stark 
Teos: Linda Bondestam

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

William Shakespeare: Romeo ja Julia

Voi Romeo, Romeo, miksi olet Romeo? Hylkää isäsi ja kiellä nimesi, tai jos et tahdo, vanno että rakastat, enkä minä silloin ole Capulet. Romeo ja Julia taitaa olla yksi esitetyimmistä ja tunnetuimmista (ellei tunnetuin) Shakespearen näytelmistä, "kaikkien aikojen rakkaustarina", josta on tehty tuhat ja yksi versiota ja uudelleentulkintaa. Shakespeare saa silti usein kaiken kunnian rakkaustarinan keksimisestä; moni ei tiedä, että hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kirjoitti Romeon ja Julian kohtalokkaasta suhteesta. Tarinaa oli kerrottu eri muodoissa ympäri Eurooppaa jo vuosikymmenten ajan ennen Shakespearen näytelmäversiota, ja se oli hänen yleisölleen hyvin tuttu. Shakespearen pääasiallinen lähde oli eräs Arthur Brooken runoteos, Romeus and Juliet (1562), josta näytelmän juoni ja kaikki sen henkilöt ovat peräisin. Romeon ja Julian hienous ei ehkä perustukaan pelkkään tarinaan vaan tapaan, jolla Shakespeare sen esittää. Näytelmää pidetään mestariteoksena ositt

José Saramago: Luola

[...] jotkut lukevat koko ikänsä eivätkä pääse koskaan lukemansa sisälle, he takertuvat tekstiin eivätkä ymmärrä että sanat ovat vain virtaavan joen poikki aseteltuja kiviä, ne ovat sitä varten että pääsisimme niitä myöten toiselle rannalle, sillä pääasia on juuri se toinen ranta, Paitsi jos, Paitsi jos mitä, Paitsi jos sellaisella joella ei olekaan pelkästään kahta rantaa vaan monta, jos jokainen lukija on itse oma rantansa ja jos se ranta, jolle hänen on päästävä, onkin juuri hänen ja vain hänen [...] Yritin joskus lukea José Saramagon Toinen minä -romaania, mutta en päässyt muutamaa kymmentä sivua pidemmälle. En pitänyt kilometrin pituisista lauseista, verkkaisesta tahdista ja sekavasta dialogista, jossa ei tiennyt kuka sanoi mitäkin. Tartuin siis hieman vastahakoisesti lukupiirikirjaamme Luolaan . Yllätyin, miten mukaansatempaava romaani oli (ainakin Toiseen minään verrattuna!) ja luin kuin luinkin 400-sivuisen järkäleen vajaassa viikossa. Tyyli tuntui heti alusta lähtien pe

Miki Liukkonen: Lapset auringon alla

100 on hyvä numero, hän ajatteli, se on tasapainoinen luku. Sillä on neljä jalkaa, se tuoksuu Omolle ja se on kissa. Niinpä Jonas osti appelsiineja. Hän osti niitä neljä, yhtä monta kuin kissalla on jalkaa, ja saippuaa, samanlaista kuin mitä mummolassa oli ollut hänen lapsuudessaan. Vihreää ja mäntysuovan tuoksuista. Tällaisen saippuan olemassaolon Jonas ehdottomasti hyväksyi, ei pelkästään sen nostalgia-arvon takia vaan myös yleisen hygienian. Tämä on ensimmäinen kirja, jolla osallistun Sivumennen-podcastin ja -blogin #hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa tarkoituksena on lukea vuoden aikana 12 vielä lukematonta kirjaa omasta hyllystä. Miki Liukkosen Lapset auringon alla on odottanut hyllyssä lukemistaan jo useamman vuoden ajan, muistaakseni ilmestymisvuodestaan (2013) lähtien. Liukkonenhan on oululainen kirjallisuuden enfant terrible ; nuoren, boheemin, vähän hullun rappiorunoilijan perikuva, joka väitti - kenties vain puolivakavissaan - uudistavansa suomalaisen kirjallisuude